Maak direct een afspraak!

Sterilisatie

Sterilisatie van de man (vasectomie) is een kleine chirurgische ingreep waarbij de zaadleiders bij de man onderbroken worden. Hierdoor is het niet mogelijk voor de zaadcellen om in het sperma terecht te komen. Dit zorgt ervoor dat de man steriel is en geen kinderen meer kan krijgen. Sterilisatie moet worden beschouwd als definitief en is in principe onomkeerbaar. Een sterilisatie is dan ook alleen een goede keuze, als u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.
Sterilisatie is een veilige manier van anticonceptie, het is veiliger dan condoom gebruik of het gebruik van ''de pil''. Deze ingreep heeft geen invloed op uw seksuele leven/het krijgen van een erectie. Hieronder vindt u meer informatie over deze ingreep.

Maak nu online een afspraak bij Kliniek Kleine Chirurgie!

ONLINE AFSPRAAK MAKEN

sterilisatie van de man

Sterilisatie

Sterilisatie van de man (vasectomie) is een kleine chirurgische ingreep waarbij de zaadleiders bij de man onderbroken worden.

Hierdoor is het niet mogelijk voor de zaadcellen om in het sperma terecht te komen. Dit zorgt ervoor dat de man steriel is en geen kinderen meer kan krijgen. Sterilisatie moet worden beschouwd als definitief en is in principe onomkeerbaar. Een sterilisatie is dan ook alleen een goede keuze, als u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.
Sterilisatie is een veilige manier van anticonceptie, het is veiliger dan condoom gebruik of het gebruik van ''de pil''. Deze ingreep heeft geen invloed op uw seksuele leven/het krijgen van een erectie. Hieronder vindt u meer informatie over deze ingreep.
+ Lees meer...

Maak nu online een afspraak bij Kliniek Kleine Chirurgie!

ONLINE AFSPRAAK MAKEN

Er zijn een paar belangrijke punten die van belang zijn in de voorbereidende fase.

 • U hoeft niet nuchter te zijn voor de ingreep.
 • Als u bloedverdunners gebruikt, is het belangrijk om hiermee van te voren te stoppen. Bespreek dit met de arts die u dit heeft voorgeschreven.
 • Om het infectie risico zo laag mogelijk te houden, moet u de dag voor de ingreep uw balzak scheren.
 • Na de ingreep mag u zelf niet auto rijden of fietsen, neem daarom iemand mee waarmee u weer naar huis kunt rijden.

Bij uw afspraak dient u onderstaande mee te nemen.

 • Actueel medicatie overzicht; deze kunt u opvragen bij uw eigen apotheek.
 • Geldige legitimatiebewijs.
 • Een strakke onderbroek

De ingreep wordt uitgevoerd door een arts. Hij zal eerst alles met u nog eens doornemen en indien er nog vragen zijn deze beantwoorden. De vasectomie vindt plaats onder lokale verdoving. Hiervoor zal eerst het scrotum gedesinfecteerd worden. Daarna wordt de huid van het scrotum verdoofd met een lokale verdoving. Vervolgens wordt er een kleine snede gemaakt in de huid van het scrotum, waardoor de zaadleider wordt vrij gemaakt en een  stukje van ongeveer 1 cm wordt verwijderd. De uiteinden worden met een draadje dicht geknoopt. De wond van de huid wordt gesloten met een oplosbare hechting. De andere zaadleider wordt op dezelfde manier behandeld. De hele ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Na de ingreep is het belangrijk dat u de onderstaande punten goed in acht neemt.

 • De hechtingen zijn oplosbaar en  vallen vanzelf uit na 10 tot 15 dagen.
 • Eerste 24 uur een strakke onderbroek dragen.
 • U mag pas douchen 24 uur na de ingreep, tot die tijd de wond droog houden.
 • Na 7 dagen mag u in bad en/of zwemmen.
 • Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u lichte pijnklachten ervaren. Hiervoor kunt u het beste paracetamol 500mg gebruiken (maximaal 4 keer op een dag 2 tabletten).
 • U mag 2 weken niet zwaar tillen, sporten en fietsen.

Vasectomie is een simpele chirurgische ingreep met weinig tot geen complicaties. Hieronder leest u over de meest voorkomende complicaties.

 • Soms kan er sprake zijn van tijdelijke blauwe verkleuring van de scrotum en/of basis van de penis.
 • Wat bloed- of vocht verlies uit de wond is niet ongebruikelijk, dit gaat vanzelf over.
 • Bij ongeveer 4 % van de mannen is er sprake van een nabloeding of infectie.
 • Pijn en beurs gevoel zijn de meest voorkomend symptoom, deze gaan naar enkele dagen vanzelf over. Paracetamol geeft hierbij een goede pijnverlichting.

De kosten voor een Sterilisatie bedragen totaal 399 euro bij de Kliniek Kleine Chirurgie. Hierbij zit een intake-gesprek, behandelafspraak en een nacontrole bij inbegrepen.

Bij een aanvullende verzekering wordt een sterilisatie meestal vergoed. Wij adviseren u bij uw ziektekostenverzekeraar te informeren of in uw aanvullende verzekering een vergoedingsregeling  is opgenomen. Wij kunnen dit ook voor u uitzoeken als u uw polisnummer en de naam van de verzekeraar naar ons per mail stuurt. Mocht dit het geval zijn dan kunt u het bedrag achteraf bij uw zorgverzekeraar declareren. Hierdoor kunnen er administratiekosten in rekening worden gebracht.

 

Let op! U bent niet meteen onvruchtbaar na de ingreep. Er zijn altijd nog levende zaadcellen in de zaadleiders, deze kunnen de eerste maanden met de zaadlozing meekomen. Daarom is het belangrijk dat u de eerste 3 maanden altijd voorbehoedsmiddelen gebruikt. In deze 3 maanden moeten er ongeveer 15 tot 20 zaadlozingen plaats vinden.

Na deze 3 maanden en de 15 tot 20 zaadlozingen wordt u geacht om een zaadmonster in te leveren. Dit is nodig om vast te stellen of er nog zaadcellen aanwezig zijn in het monster. Als er geen levende zaadcellen meer zichtbaar zijn, is de sterilisatie geslaagd. U bent dan vanaf dat moment onvruchtbaar.

WhatsApp chat