Maak direct een afspraak!

Een besnijdenis is een bijzonder feestelijk moment

Er zijn maar weinig medische ingrepen die ook feestelijk zijn. Een besnijdenis is de uitzondering op de regel. Dit ritueel is al eeuwenlang overal ter wereld een bijzonder moment. Dokter N. Sadeghi heeft zelf een islamitische achtergrond en begrijpt wat de betekenis van dit moment is. Als dokter weet hij hoe hij ervoor kan zorgen dat een besnijdenis een pijnloze gebeurtenis is en als mens geniet hij van de vreugde en de verbinding van deze bijzondere traditie. Daarom zijn (foto)camera’s ook welkom tijdens deze ingreep.

Bij besnijdeniskliniek Kleine Chirurgie krijgt u persoonlijke aandacht, zijn de wachttijden kort (verwijzing is niet nodig) en een optimale nazorg.

Maak nu online een afspraak bij Kliniek Kleine Chirurgie!

ONLINE AFSPRAAK MAKEN

Een besnijdenis is een bijzonder feestelijk moment

Er zijn maar weinig medische ingrepen die ook feestelijk zijn. Een besnijdenis is de uitzondering op de regel.

Dit ritueel is al eeuwenlang overal ter wereld een bijzonder moment. Dokter N. Sadeghi heeft zelf een islamitische achtergrond en begrijpt wat de betekenis van dit moment is. Als dokter weet hij hoe hij ervoor kan zorgen dat een besnijdenis een pijnloze gebeurtenis is en als mens geniet hij van de vreugde en de verbinding van deze bijzondere traditie. Daarom zijn (foto)camera’s ook welkom tijdens deze ingreep.

Bij besnijdeniskliniek Kleine Chirurgie krijgt u persoonlijke aandacht, zijn de wachttijden kort (verwijzing is niet nodig) en een optimale nazorg.

Maak nu online een afspraak bij Kliniek Kleine Chirurgie!

ONLINE AFSPRAAK MAKEN

Lees meer...

Er zijn verschillenden redenen om te kiezen voor een besnijdenis. Dit kunnen medische redenen zijn, zoals een aangeboren of een acute vernauwing van de voorhuid. Maar u kunt ook voor een besnijdenis kiezen om religieuze of hygiënische redenen.

3 redenen voor besnijdenis

Er zijn 3 redenen waarom mannen ervoor kiezen zich te laten besnijden:

Medisch

Mannen laten zich vaak besnijden vanwege lichamelijke ongemakken zoals:

 • Phimosis: een vernauwing van de voorhuid. Hierdoor kan een erectie pijnlijk zijn en is de eikel moeilijk schoon te houden.
 • Paraphimosis: als de voorhuid teruggetrokken is, opgezwollen is geraakt en niet meer teruggeschoven kan worden over de eikel, dan is er sprake van paraphimosis.
 • Balanitis: een terugkerende ontsteking van de eikel.
 • Medisch preventief: er zijn tal van infectieziekten die u kunt voorkomen door een besnijdenis. Zo kunnen kinderen met aangeboren afwijkingen aan de urinewegen doorgaans goed geholpen worden met een besnijdenis. De eikel is dan namelijk eenvoudiger te reinigen.

Religieuze overtuiging

De meeste besnijdenissen worden uit religieuze overtuiging uitgevoerd. Tot op de dag van vandaag wordt de besnijdenis door joden en moslims als godsdienstig ritueel toegepast. De islamitische besnijdenis wordt door moslims ervaren als een ‘morele’ verplichting, omdat deze traditie door de profeet Mohammed wenselijk werd geacht. Binnen de islam behoort de besnijdenis tot de reiniging. Volgens de islamitische geloofsleer betreft de besnijdenis dan ook een ‘Sunnah’, een handeling naar het voorbeeld van de profeet. In het jodendom is de besnijdenis van een jongen kort na zijn geboorte een teken van het verbond dat JHWH in Genesis met Abraham en zijn nakomelingen heeft gesloten.

Hygiëne

Het is zeer hygiënisch om u als man te laten besnijden. Een besneden penis is veel makkelijker schoon te houden. Onder de voorhuid kan namelijk smegma ontstaan. Een soort melkzuur dat niet fris ruikt. Ook kan er urine onder de voorhuid achterblijven. Genoeg redenen om de voorhuid te laten verwijderen.

Besnijdenis kind: hoe jonger hoe beter!

Hoewel een besnijdenis bij ons op alle leeftijden kan plaatsvinden, adviseren wij u om de besnijdenis van uw zoontje op een zo jong mogelijke leeftijd te doen. Waarom? Baby’s ervaren minder pijn omdat de zenuwen in de voorhuid nog niet zijn volgroeid. Bij besnijdeniskliniek Kleine Chirurgie kunt u uw zoontje al vanaf één week oud laten besnijden.

Toestemmingsverklaring besnijdenis kind

Voor de besnijdenis (op de dag dat de behandeling plaatsvindt) moeten de ouders of wettelijke verzorgers een toestemmingsverklaring ondertekenen. Hierin verklaren ze:

 • Dat ze Kleine Chirurgie nadrukkelijk verzoeken de besnijdenis bij hun kind te verrichten.
 • Dat ze de algemene voorwaarden hebben gelezen over de zorg en de nazorg die Besnijdeniskliniek Kleine Chirurgie biedt en dat zij daarmee akkoord gaan.

Voorbereiding bij besnijdenis kind

Het is belangrijk dat uw zoon gewassen is voor de besnijdenis. Hij mag gewoon eten en drinken, want hij wordt alleen lokaal verdoofd. Als uw kind ouder is dan 4 jaar, dan is het belangrijk dat u hem goed voorbereidt op de besnijdenis. Geef uw kind 1 uur vóór de besnijdenis, indien er geen allergieën bekend zijn, paracetamol volgens onderstaand schema:

LeeftijdDosering Paracetemol
Tot 6 maanden1 zetpil 60 mg elke 4 uur, maximaal 4 zetpillen per dag
6 – 12 maanden1 zetpil 120 mg elke 4 uur, maximaal 4 zetpillen per dag
1 – 6 jaar1 zetpil 240 mg elke 4 uur, maximaal 4 zetpillen per dag
6 jaar en ouder1 zetpil 500 mg elke 4 uur, maximaal 3 zetpillen per dag

Methode besnijdenis kind

Een besnijdenis is een relatief eenvoudige ingreep, die afhankelijk van de methode die toegepast wordt, 15 tot 20 minuten duurt. Voor de besnijdenis krijgt het kind (ouder dan 12 maanden) een ‘roesje’ via een neusspray toegediend. Het middel werkt heel snel, al na enkele minuten wordt uw kind slaperig. Meteen na het geven van het medicijn wordt de penis verdoofd met injecties. Als de jongen rustig en slaperig is, controleert dokter Sadeghi eerst of de piemel goed verdoofd is. Het is de bedoeling dat het kind plaatselijk niets meer voelt. Is dat wel het geval, dan wordt er wat verdovingsvloeistof bij gespoten. De besnijdenis kan op twee methoden worden uitgevoerd, via de klassieke hechtmethode of middels de klemmethode. Wij vinden het belangrijk dat de ouders betrokken worden bij het kiezen van de methode. Daarom bekijken we samen wat het beste is voor uw kind. Dokter Sadeghi doet eerst een medisch onderzoek en bespreekt dan met u wat er mogelijk is voor uw zoon.

Besnijdenis kind: dit neemt u mee

Naar de besnijdenis van uw kind neemt u schoon ondergoed of een schone luier voor hem mee. Ook raden wij u aan om iets te drinken mee te nemen om uw kind te troosten na de prikjes. Let op! Het is belangrijk dat u de ondertekende toestemmingsverklaring en een geldig legitimatiebewijs meeneemt naar de besnijdenis van het kind. De toestemmingsverklaring krijgt u toegezonden na het maken van een afspraak.

Nazorg besnijdenis kind

De genezing verloopt in de meeste gevallen zonder problemen. Als na de besnijdenis de verdoving is uitgewerkt, kan wat napijn optreden en dan kan uw zoon huilen. Dit gaat meestal vanzelf over na 30 tot 60 minuten. Vaak spelen de jongens dezelfde middag alweer. Bij een normaal herstel is de piemel 2 tot 3 weken na de besnijdenis genezen.

Richtlijnen na de besnijdenis kind

De genezing verloopt in de meeste gevallen zonder problemen. Als de verdoving na de besnijdenis is uitgewerkt, is er soms wat napijn, maar meestal valt dit wel mee bij een kind. Er zijn een aantal richtlijnen voor na de besnijdenis van een kind of baby:

 • Baden en vaseline Het is heel belangrijk dat u na de besnijdenis uw kind elke dag in bad doet. Dit doet u totdat de piemel genezen is. Uw kind moet 15 minuten in een warm bad zitten met zijn piemel helemaal onder water. Let op! Het is belangrijk dat u geen zeep of shampoo in het water doet. Na het badderen droogt u hem voorzichtig af, smeert u vaseline op de piemel en doet u de luier of onderbroek weer aan. Is de piemel van uw kind rood en dik geworden? Dan is het goed om uw kind twee keer per dag in bad te doen.
 • Pijnstilling Pijnstilling met Paracetamol is meestal alleen nodig op de dag van de besnijdenis en de nacht erna. Als uw kind daarna nog pijn heeft of huilt kunt u extra paracetamol geven.
 • Geel laagje op de eikel Vooral bij baby’s komt tijdens de genezing vaak een wit-geel laagje op de eikel. Soms ziet de eikel er rood en vurig uit. Dit komt omdat de arts vóór de besnijdenis de voorhuid heeft losgemaakt van de eikel, hierdoor kunnen oppervlakkige schaafwondjes ontstaan. Geen zorgen. Onder het gele laagje is de eikel aan het genezen. Na 1 tot 2 weken is dit laagje verdwenen en ziet de eikel er weer normaal uit.
 • Blauwe verkleuring van de huid Wordt de huid van de piemel of balzak blauw na de besnijdenis van het kind? Dit is een kleine bloeduitstorting. Er is waarschijnlijk bij de verdoving door een bloedvat heen geprikt. Zo’n bloeduitstorting is niet erg, het geeft uw zoontje geen extra pijn. Het verdwijnt vanzelf na één tot twee weken.

Informatie over mogelijke complicaties vindt u onder het kopje “Nazorg en complicaties“.

Culturele beleving

Uit religieus oogpunt is een besnijdenis een feestelijke aangelegenheid. Tijdens de besnijdenis kan uw kind traditionele kleding dragen. Ook is het toegestaan om tijdens de ingreep te fotograferen en/of filmen.

Besnijdenis man

Ook op latere leeftijd is besnijdenis mogelijk. Soms heeft het een medische noodzaak, soms een hygiënische of religieuze. Een besnijdenis is een kleine operatieve ingreep, waarbij de voorhuid van de penis wordt verwijderd.

Zo bereidt u zich voor

Een besnijdenis vergt weinig voorbereiding thuis. Het enige wat u moet doen, is zorgen dat u voor de besnijdenis gedoucht heeft en uw schaamhaar geschoren heeft. Tijdens de besnijdenis wordt u plaatselijk verdoofd, waardoor u dus gewoon kunt eten en drinken vooraf. Voor de zekerheid raden wij u wel aan om met het openbaar vervoer te komen of u te laten rijden. Neem voor na de ingreep een strakke onderbroek mee in plaats van een boxershort.

Methode besnijdenis man

Een besnijdenis is een relatief eenvoudige chirurgische ingreep, die 15 tot 20 minuten duurt. Tijdens de ingreep verwijderen we de voorhuid van de penis gedeeltelijk. De voorhuid van de penis wordt verdoofd door middel van een aantal injecties onder de huid aan de basis van de penis. Hierdoor is de gehele penis gevoelloos tijdens de ingreep. Van de injecties voelt u niets omdat we de huid van tevoren hebben behandeld met verdovende zalf. Rondom de penis wordt alles schoongemaakt en steriel afgedekt. De besnijdenis kan op verschillende manieren, via de klassieke hechtmethode of middels de klemmethode. Tijdens de intake vertelt dokter Sadeghi u welke methode voor u het meest geschikt is. Natuurlijk kunt u hierbij uw eigen voorkeur aangeven.

Frenulotomie

Het frenulum is het voorhuidsbandje of toompje aan de onderzijde van de eikel dat met de voorhuid verbonden is. Normaal gesproken laten we dit bij de besnijdenis zitten. Het komt echter voor dat het frenulum te strak zit. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ontsteking, beschadiging of aangeboren. Hierdoor kunnen mannen pijn ervaren bij een erectie. U kunt bij ons terecht voor het verlengen van het frenulum. Hierbij wordt een horizontale snede gemaakt over het frenulum. Daarna wordt de wond verticaal gehecht. Zo kan het frenulum ongeveer 5 tot 10 millimeter verlengd worden.

Nazorg besnijdenis man

Bij een besnijdenis op latere leeftijd is zorgvuldige nazorg belangrijk. Na de ingreep wordt de penis verbonden met een antimicrobiële zalf met gaas en een elastische verband. Hierbij moet u erop letten dat het verband niet te strak zit. Dit voelt u vanzelf wanneer de verdoving is uitgewerkt. U voelt dan dat het wat knelt. Het kan ook zijn dat het plassen niet lukt. In dat geval moet u het verband verwijderen. Zit het verband niet te strak? Laat het dan rustig 2 tot 3 dagen zitten en verwijder het dan. Als het vastzit, kunt u deze het beste vooraf met water nat maken en daarna voorzichtig verwijderen. Mocht het verband er om wat voor reden dan ook eerder af gaan, dan is dat niet erg. Er hoeft dan geen nieuwe aangelegd te worden. Nadat het verband verwijderd is, moet u de penis dagelijks schoonspoelen met warm water, goed droog deppen en kort aan de lucht laten drogen. Ook is het belangrijk dat u dagelijks de wond en de eikel bedenkt met vaseline. Een tube vaseline krijgt u van ons mee.

Richtlijnen na de besnijdenis op latere leeftijd

De genezing verloopt in de meeste gevallen zonder problemen. Als na de besnijdenis de verdoving is uitgewerkt, kunt u wat napijn hebben, maar meestal is die bij de besnijdenis van volwassenen maar gering. Bij een normale genezing zonder problemen is de penis na 3 tot 4 weken geheeld. Er zijn een aantal richtlijnen voor na de besnijdenis op latere leeftijd:

 • Plassen
  Als plassen niet lukt binnen 12 uur na de operatie moet u contact opnemen met onze spoedlijn: +316 21 48 83 80.
 • Pijnstilling (indien geen allergie of overgevoeligheid)
  Zorgt u ervoor dat u genoeg paracetamol in huis heeft. Na de besnijdenis moet u vier keer per dag twee tabletten van 500 mg slikken. Mocht het nodig zijn dan kunt u daarnaast ook nog drie keer per dag een tablet van 400 mg Ibuprofen slikken.
 • Erecties
  Het is verstandig om te wachten met geslachtsgemeenschap. Een erectie kan voor pijnklachten zorgen. Na ongeveer vier tot zes weken is dit voorbij.
 • Hechtingen
  U hoeft niet terug te komen voor de hechtingen. Ze zijn oplosbaar en verdwijnen na twee tot vier weken.
 • Zwelling
  Het is normaal dat uw penis na de besnijdenis gezwollen is, vooral de eerste dagen. Ook een blauwe kleur van de penis en de balzak is niets om u zorgen over te maken. Dit komt door de verdovingsinjecties en gaat vanzelf over.
 • Sporten en zwemmen
  Wacht twee weken met sporten en zwemmen.

Informatie over mogelijke complicaties vindt u onder het kopje “Nazorg en complicaties“.

Culturele beleving

Uit religieus oogpunt is een besnijdenis een feestelijke aangelegenheid. De patiënt kan traditionele kleding dragen en u mag tijdens de ingreep fotograferen of filmen.

U kunt ook voor een correctiebesnijdenis bij ons terecht. Helaas is het in bepaalde gevallen nodig een correctie uit te voeren van een eerder uitgevoerde besnijdenis, bijvoorbeeld als er na de besnijdenis te veel voorhuid of binnenblad is achtergebleven, waardoor de eikel nog grotendeels of geheel bedekt is. Het kan ook zijn dat de voorhuid of het binnenblad niet symmetrisch is verwijderd. Hierdoor is er aan één kant van de penis te veel weefsel achtergebleven. Dit ziet er minder mooi uit. Een correctiebesnijdenis kan hierbij helpen. Dit kan bij ons. Als er geen correctie nodig is of als een verwijzing naar een kinderuroloog noodzakelijk is, zullen wij u dit adviseren.

Methoden besnijdenis

In het verleden werden besnijdenissen enkel uitgevoerd volgens de klassieke methode. Hierbij wordt gebruik gemaakt van oplosbaar hechtdraad. Sinds enkele jaren vinden besnijdenissen ook plaats met de klemmethode. Hierbij maakt de arts gebruik van een apparaat, oftewel ‘de klem’. Hierdoor zijn hechtingen overbodig. Kleine Chirurgie is gespecialiseerd in beide besnijdenismethoden.

Klassieke methode besnijdenis

Bij Kleine Chirurgie passen wij ook de klassieke methode toe. Dit is een vernieuwde, verfijnde, religieus en medisch verantwoorde techniek met een cosmetisch fraai resultaat. Ook is de kans op complicaties bij de klassieke methode minimaal. De manier van Kleine Chirurgie is snel en gaat gepaard met zo min mogelijk bloedverlies.

Bij de klassieke methode wordt de voorhuid van de penis verdoofd door middel van een aantal injecties net onder de huid aan de basis van de penis. Rondom de penis wordt alles schoongemaakt en steriel afgedekt. Nadat gecontroleerd is of de verdoving goed werkt, maakt de arts de voorhuid los van de eikel. Hierna bepaalt hij de lengte van de voorhuid en daarna verwijdert hij deze. De eventueel ontstane bloedinkjes worden gestopt. Ten slotte hecht hij de overgebleven huid met enkele oplosbare hechtingen vast aan het restant van het binnenblad onder de eikel. Een besnijdenis duurt gemiddeld 15-20 minuten.

Klemmethode besnijdenis

Bij een besnijdenis middels de klemmethode wordt na zorgvuldig afmeten van de voorhuid een plastic buisje op de eikel geplaatst. De voorhuid wordt over dit buisje geschoven en met hechtdraad verbonden op de plek waar de voorhuid verwijderd moet worden. De klem zal strak om de penis komen te zitten, met als doel de bloedvoorziening volledig af te sluiten. Na een aantal dagen is de wond genezen en zal de klem vanzelf afvallen. Mocht dit niet het geval zijn dan verwijderen wij de klem voor u.

Nazorg besnijdenis

De besnijdenis is de meest uitgevoerde chirurgische ingreep in de wereld. Omdat dokter Sadeghi zeer ervaren is en streeft naar een perfect resultaat, treden maar zelden complicaties op. Daarom is er in principe geen nacontrole noodzakelijk. Zijn er toch complicaties opgetreden of wilt u toch liever wel een controleafspraak? Dan kunt u ons bellen of mailen naar info@kleinechirurgie.com

Mogelijke complicaties besnijdenis

Bij elke chirurgische ingreep is er een kleine kans op complicaties. Zo ook bij besnijdenissen. De complicaties beperken zich vrijwel altijd tot de wond. Hieronder vindt u de meest voorkomende complicaties:

Nabloeding
Na de besnijdenis kan het zijn dat de wond nog een beetje nabloedt. Dit is niet erg en het stopt meestal vanzelf. Als de wond echter blijft bloeden is het verstandig om even contact met ons op te nemen via onze spoedlijn. U kunt dit nummer tot twee dagen na de besnijdenis dag en nacht bellen. Indien nodig zullen wij voor u klaar staan om het probleem te verhelpen.

Infectie
Als de penis na ongeveer vijf tot zeven dagen dik, rood en pijnlijk is, dan is er waarschijnlijk sprake van een wondinfectie. In dit geval is het verstandig om contact met ons op te nemen. U kunt ook contact opnemen met uw huisarts.

Niet kunnen plassen
Soms hebben jongens na de besnijdenis moeite met plassen. Als de patiënt 12 uur na de ingreep nog niet geplast heeft, moet contact worden opgenomen met de dienstdoende arts van Kleine Chirurgie via onze spoedlijn.

Correctiebesnijdenis

U kunt ook voor een correctiebesnijdenis bij ons terecht.

Helaas is het in bepaalde gevallen nodig een correctie uit te voeren van een eerder uitgevoerde besnijdenis, bijvoorbeeld als er na de besnijdenis te veel voorhuid of binnenblad is achtergebleven, waardoor de eikel nog grotendeels of geheel bedekt is. Het kan ook zijn dat de voorhuid of het binnenblad niet symmetrisch is verwijderd. Hierdoor is er aan één kant van de penis te veel weefsel achtergebleven. Dit ziet er minder mooi uit. Een correctiebesnijdenis kan hierbij helpen. Dit kan bij ons. Als er geen correctie nodig is of als een verwijzing naar een kinderuroloog noodzakelijk is, zullen wij u dit adviseren.

Hieronder vindt u een overzicht van de kosten voor een besnijdenis. U dient de kosten voorafgaand aan de besnijdenis contant of per pinbetaling te voldoen.

0 tot 12 jaar €275,-
12 tot 16 jaar €325,-
vanaf 16 jaar €375,-
Frenulotomie €150,-
Besnijdenis + Frenulotomie €475,-

Worden besnijdeniskosten vergoed?

Een aantal zorgverzekeraars vergoedt religieuze besnijdenissen die uitgevoerd worden in onze kliniek. Deze worden geheel of gedeeltelijk vergoed. Wij adviseren u bij uw ziektekostenverzekeraar te informeren of in uw aanvullende verzekering een vergoedingsregeling voor besnijdenissen is opgenomen. Mocht dit het geval zijn dan kunt u het bedrag achteraf declareren bij uw zorgverzekeraar. Hierdoor kunnen er administratiekosten in rekening worden gebracht. Ook bij een medische indicatie met of zonder een verwijzing van de huisarts/kinderarts kunnen er administratie kosten in rekening worden gebracht.

Een besnijdenis moet zo precies mogelijk verlopen, uiteraard zonder trauma’s. Dokter Sadeghi verricht op een zorgvuldige en medisch verantwoorde wijze besnijdenissen bij mannen, kinderen en baby’s. Hij streeft naar een perfect resultaat zonder complicaties. Dokter Sadeghi is gespecialiseerd in beide besnijdenis methodes (klassieke en klemmethode) en weet als geen ander dat een besnijdenis een belangrijke gebeurtenis is voor zowel de patiënt als de ouders. De besnijdeniskliniek Kleine Chirurgie vindt het dan ook belangrijk dat de ouders betrokken zijn bij het kiezen van de juiste besnijdenis methode.

WhatsApp chat